Εκδηλώσεις & Τοπικές Γιορτές σε Πάρο και Αντίπαρο
Οι τοπικές εορτές στα νησιά διατηρούν τα τοπικά έθιμα. Πολλές είναι θρησκευτικές, άλλες ενθύμια ιστορικών γεγονότων και κάποιες προς τιμή του ψαριού και των ψαράδων. Μια φορά το χρόνο το κάθε εκκλησάκι τιμάει τον άγιο του. Σε αυτές τις γιορτές το θρησκευτικό στοιχείο συνυπάρχει με τη χαρά για τη ζωή, μιας και μετά την καθιερωμένη λιτουργία στήνεται γλέντι με χορό, μουσική και φαγοπότι. Μη χάσετε την ευκαιρία να χορέψετε και να γιορτάσετε στους ήχους νησιώτικης μουσικής.
- Απόκριες: καρναβάλι την τελευταία Κυριακή των Απόκρεω στη Μάρπησσα.
- Πάσχα: Τη Μεγάλη Παρασκευή στην περιφορά του Επιταφίου οι κάτοικοι των χωριών αναπαραστούν με μεγάλη ευλάβεια σκηνές από τα πάθη του Χριστού, στη Μάρπησσα, Μάρμαρα, Πρόδρομο, Λεύκες, Άσπρο Χωριό.
- Κυριακή του Πάσχα: Η γιορτή της αγάπης στη Μάρπησσα.
- 23 Απριλίου: Πανηγύρι Αγίου Γεωργίου στην Αλυκή.
- Πανηγύρι Αναλήψεως: 40 ημέρες μετά το Πάσχα στον Άγιο Φωκά στην Παροικιά και στο Πίσω Λιβάδι.
- 8 Μαίου: Πανηγύρι Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Δρυό.
- 23 Ιουνίου: Πανηγύρι του κλείδωνα – κάψιμο του Μάη, σε Νάουσα, Αλυκή, Πρόδρομο.
- Αγίου Πνεύματος: Εορτή της Αγίας Τριάδας στις Λεύκες.
- 30 Ιουνίου: Παραμονή των Αγίων Αναργύρων, στην Παροικιά. Την 1η Κυριακή του Ιουλίου: Εορτή ψαριού στη Νάουσσα.
- 17 Ιουλίου: Αναβίωση της Τσαμπουνας στη Νάουσσα.
- 16 & 17 Ιουλίου, της Αγίας Μαρίνας, με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, πυροτεχνήματα και γλέντι την παραμονή το βράδυ στην Αντίπαρο.
- 24 Ιουλίου: Παραμονή της Αγίας Άννας στην Παροικιά.
- 6 Αυγούστου: Πανηγύρι του Σωτήρος σε Αλυκή και Μάρπησσα.
- 15 Αυγούστου: Πανηγύρι της Παναγιάς στην Παροικιά. Το σημαντικότερο πανηγύρι στο νησί. Πλήθος προσκυνητών συρρέουν στην ονομαστή εκκλησία.
- 23 Αυγούστου: Τα Νιάμερα της Παναγίας, με τους δρόμους να γεμίζουν "πειρατές" σε αναπαράσταση κουρσάρικης βραδιάς στη Νάουσσα.
- 27 Αυγούστου: Εορτή Αγίου Φανουρίου στον Αμπελά.
- 28-29 Αυγούστου: Εορτή Αγίου Ιωάννη του Δέτη σε Νάουσσα και Λεύκες.
- Αρχές Σεπτεμβρίου: Γιορτή της Τράτας στην Παροικιά.
- 8 Σεπτεμβρίου: Εορτή Παναγιάς Φανερωμένης στην Αντίπαρος.
- 8 Σεπτεμβρίου: Εορτή Πέρα Παναγιάς στα Μάρμαρα.
- 14 Σεπτεμβρίου: Εορτή του Σταυρού στην Αλυκή.
Επίσης, το καλοκαίρι, όλα τα χωριά έχουν διάφορα πολιτιστικά δρώμενα όπως: παζάρια, φεστιβάλ, συναυλίες, θεάματα, θεατρικά, εκθέσεις κ.α.
Τοπικές Συνταγές
Η παριανή κουζίνα βασίζεται στα προιόντα της θάλασσας και της γης. Είναι πλούσια σε ψαρικά μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, λαχανικά, χόρτα, όσπρια και λιγότερο σε κρεατικά, όλα μαγειρεμένα με ελαιόλαδο και συνοδευόμενα με ντόπιο κρασί. Το μέλι, τα μυρωδάτα βότανα –ρίγανη, φασκόμηλο, θυμάρι- δίνουν ανεπανάληπτο άρωμα σε κάθε γεύση, ενώ η κάπαρη δίνει τον τόνο σε δροσερές σαλάτες.
Αγαπημένα παριανά πιάτα είναι η κακαβιά, η γούνα (λιαστό παστό ψάρι), το σαλατούρι (σαλάχι σαλάτα ), οι κολοκυθοκεφτέδες και οι ντοματοκεφτέδες , τα ρεβύθια στο φούρνο, τα αμπελοφάσουλα , το πάντρεμα του φάβα, οι καραβόλοι & τα κάλφα με σκορδαλιά και άλλα πολλά . Εξαιρετικά τυριά νοστιμίζουν το τραπέζι της Πάρου. Η ξινομυζήθρα, το λαδοτύρι, το τυρί της άρμης, το τουλουμίσιο και η μυζήθρα που σε συνδυασμό με εξαιρετικά ψωμιά, παξιμάδια και κριθαροκουλούρες δίνουν μοναδικές γεύσεις στην κουζίνα μας. Με φαντασία οι νοικοκυρές παντρεύουν τα υλικά και φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού, ραφιόλια, μυζηθροπιτάκια, λαμπροκούλουρα και λαζαράκια , πετιμεζένιους και σκαλτσούνια, ενώ οι άντρες του νησιού κάθε φθινόπωρο εκτός από το κρασί φτιάχνουν στα ρακιδιά τη σούμα (τοπικό τσίπουρο).
Ο τρύγος και το πατητήρι φέρνουν στο τραπέζι μας το Παριανό κρασί που συνοδεύει το γεύμα μας, αλλά και χαρίζει το ρυθμό στα γλέντια μας. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου & το Οινοποιείο Μ. Μωραΐτη αξιοποιούν τις εκλεκτές ποικιλίες κρασοστάφυλων που καλλιεργούνται στο νησί, προσφέροντας κρασιά με ονομασία προέλευσης. Στις εγκαταστάσεις των οινοποιείων γίνονται γευσιγνωσίες και προβολές θεμάτων σχετικά με την οινοποίηση των τοπικών οίνων.
Δοκιμάστε τις συνταγές μας και καταπλήξτε τους φίλους σας.
Γούνα
Υλικά: Ψάρι (κολιός), αλάτι, πιπέρι, λάδι, λεμόνι, ρίγανη.
Καθαρίζουμε τα ψάρια και πετάμε τα κεφάλια. Κόβουμε το ψάρι στη μέση χωρίς να το χωρίζουμε. Αφού τα πλύνουμε καλά τα αλατο-πιπερώνουμε αρκετά και τα βάζουμε στον ήλιο για μία ημέρα. Τα ψήνουμε στα κάρβουνα και τα σερβίρουμε με λαδολέμονο και ρίγανη.
Κολοκυθοκεφτέδες
Υλικά: 500γρ. Κολοκύθια, 100γρ αλεύρι, αλάτι / πιπέρι, αρκετό δυόσμο ξερό, 200γρ. τυρί της άρμης, λίγο νερό.
Ξύνουμε τα κολοκύθια και το αλμυρό τυρί σε μια λεκάνη και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και αφού κάψει το λάδι, σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το μίγμα με το κουτάλι. Θέλει σιγανή φωτιά.
Μυζηθροπιτάκια
Υλικά: 500γρ. φρέσκια μυζήθρα γλυκιά, 2 αυγά, ½ φλιτζάνι λάδι, ½ φλιτζάνι ζάχαρη, 3 κουταλιές μέλι, 500γρ. Αλεύρι, ξύσμα λεμονιού, 1 κουταλάκι κανέλλα, γαρίφαλο, λίγο αλάτι, λίγη μαστίχα Χίου, λίγο νερό.
Γέμιση: Βάζουμε σε λεκάνη τη μυζήθρα, την ζάχαρη, τα αυγά, το μέλι & τα μυρωδικά.
Φύλλο: Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, λίγο αλάτι, το λάδι και το νερό και κάνουμε ένα ζυμάρι μαλακό.
Ανοίγουμε φύλλο κόβοντας μικρά στρογγυλά κομμάτια. Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και τα τσιμπάμε γύρω – γύρω. Ψήνουμε στους 200ο για 1 ώρα.